Löp med ett leende – Träna ditt mindset inför loppet!

Löpningstips – Annie Sönnerborg-Wadenhorn

Snart är det dags för Löparfesten i Skanör-Falsterbo och som uppladdning fokuserar såklart de flesta på den fysiska träningen och att förbättra konditionen. Vad många däremot helt missar är att ditt mindset har en avgörande roll för om du fysiskt kan ge det där lilla extra.

Det är en stor ansträngning att springa lopp och då fullt naturligt att hjärnan automatiskt börjar producera ”negativa” tankar och tankarna styr i sin tur energinivån. Ja, det är sällan tanken ”usch, vad jobbigt” ger en energikick. Samtidigt visar studier att om du ”tror” på din förmåga så ökar prestationen vilket betyder att ett mindset som fokuserar på det positiva ger dig mer energi!

Tips på mentala tekniker för att träna ditt mindset:

Målbild: Målbilden handlar om vad du vill uppnå och hur du vill springa. Visualisera din målbild och vad du behöver göra för att den ska förverkligas. Målbilden hjälper dig att hålla rätt fokus och få mer energi.

Fokus: För alla löpare dyker det upp ”jobbiga” tankar och då behövs en bra teknik för att styra om fokus. Det du fokuserar på växer och styr hur du agerar vilket betyder att om du fokuserar på det ”jobbiga” så sänker du tempot medan fokus på det ”bra” gör att du springer snabbare. Träna på att fokusera på ställen i kroppen där det känns bra eller på omgivningen.

Le och titta upp: Det kan låta löjligt men ansiktsuttryck och kroppshållning påverkar din energinivå. Ett sammanbitet ansiktsuttryck leder till att du förlorar energi men genom enkla tekniker som att le, titta upp och ha en stolt hållning får du energi.

Belöning: Förberedd en belöning som du får efter loppet och låt denna fungera motiverande när det är jobbigt. Vad längtar du efter? Se till att din belöning finns i mål!

Ett mindset som ”ger” istället för att ”ta” din energi är inget som kommer automatiskt. Mentala tekniker är som allt annat, vill du bli bra så behöver du träna på dem. Testa under nästa löprunda!

Published by

anniesw

Hej och välkommen! Jag heter Annie och är psykolog med ett stort intresse för träning och hälsa utifrån en psykologisk vinkel. För mig är det viktigt att göra psykologisk kunskap lättillgänglig och här på hemsidan skriver jag om hur du med hjälp av mentala tekniker kan utveckla ditt mindset för att både må och prestera bättre. När jag inte skriver om träning och hälsa så arbetar jag på Avonova företagshälsovård och möter dagligen chefer och medarbetare på flera Sveriges största företag och myndigheter. Fokus i mitt arbete ligger på stressrelaterade problem, chefshandledning och arbetsmiljö. Fritiden spenderar jag med mina älskade, tränar löpning, yoga, styrketräning och hoppning med min häst. Ja, det blir många helger med full aktivitet ute på tävlingar men jag älskar också en mysig hemmakväll i soffan. Hoppas jag kan inspirera och ge några tips, och om du inte hittar svaren du söker så tveka inte att fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s