Piska eller morot?

Piska eller morot?

Vi har alla olika typer av mål i livet men vi tänker inte alltid på hur våra mål är utformade. Har du funderat på hur du formulera dina mål?

Varför du ska reflektera över detta kanske inte känns helt självklart till en början men hur vi formulerar ett mål har faktiskt stort betydelse för våra chanser att lyckas. Personliga mål kan delas upp utifrån två kategorier; undvikandemål- och närmandemål.

Vi har en tendens att basera våra mål på vad vi vill undvika, dvs undvikandemål. Själva intentionen med dessa mål är inte problemet utan problemet uppstår eftersom denna typ av mål har en negativ laddning då det bara handlar om FÖRBUD och vad vi INTE ska göra. Alltså, det är inte direkt upplagt för rätt fokus och att skapa motivation. Närmandemål handlar däremot om vad vi vill UPPNÅ och ger på detta sätt mer information om vad vi SKA göra för att lyckas med vårt mål. 

Är ditt mål ett undvikande- eller närmandemål?

Är det ett närmandemål – super, då är du ett steg i rätt riktning.

Och om du har ett undvikandemål – ja, då ska vi se om vi kan omformulera det.

Testa om du kan vända på det och fråga dig själv VAD du skulle göra mer av istället för vad du INTE ska göra.

Exempel:

Undvikandemål                   Närmandemål

Sluta äta godis                     Ta ett äpple eller morot när jag blir sötsugen

Stressa mindre                     Ge mig själv 10 minuter till avkoppling per dag på jobbet

Sluta kolla så mycket           Jag ska läsa min nya bok, ta ett bad eller ringa en vän på TV-serier

Testa nu detta på ditt mål:

Mitt mål som undvikandemål:……….

Mitt mål som närmandemål:……….

Jag hoppas du nu fått en bättre bild av vad just du ska göra för att lyckas!

Published by

anniesw

Hej och välkommen! Jag heter Annie och är psykolog med ett stort intresse för träning och hälsa utifrån en psykologisk vinkel. För mig är det viktigt att göra psykologisk kunskap lättillgänglig och här på hemsidan skriver jag om hur du med hjälp av mentala tekniker kan utveckla ditt mindset för att både må och prestera bättre. När jag inte skriver om träning och hälsa så arbetar jag på Avonova företagshälsovård och möter dagligen chefer och medarbetare på flera Sveriges största företag och myndigheter. Fokus i mitt arbete ligger på stressrelaterade problem, chefshandledning och arbetsmiljö. Fritiden spenderar jag med mina älskade, tränar löpning, yoga, styrketräning och hoppning med min häst. Ja, det blir många helger med full aktivitet ute på tävlingar men jag älskar också en mysig hemmakväll i soffan. Hoppas jag kan inspirera och ge några tips, och om du inte hittar svaren du söker så tveka inte att fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s