”Ähh, jag börjar på måndag”

Känns det bekant?

Helt plötslig flödar ursäkterna trots att vi från början hade målet i sikte och var motiverade till max. Mmm, vissa pratar till och med om samma förändring år efter år utan att komma till skott.

Ett nyårslöfte handlar ofta om ”större” mål som sträcker sig många gånger över en längre tid. När ett mål börjar bli alltför avlägset tenderar vi att välja stundens behag och skjuta våra mål och ambitioner på framtiden. Ja, även för den mest målmedvetna så är det tufft att dag efter dag, vecka efter vecka kämpa på mot ett mål utan att känna vi kommer närmare och får någon belöning för allt hårt arbete. Det är som upplagt för att ta dö på all form av motivation.

Så, vad är lösningen?

•Delmål – Poängen med delmål att motivera dig själv genom att ha belöningen inom räckhåll. Eftersom det ”stora” målet ligger långt fram i tiden så hjälper delmål då vi får en kick och ny energi varje gång vi lyckats och på så sätt håller vi motivationen uppe och orkar arbeta vidare mot vårt ”stora” mål.

•Minimimål – en form av delmål men ett minimimål är något som du kan göra NU på en gång och hjälper dig över den första tröskeln.

Så, skjut inte på det till måndag utan ”starta” redan idag med ett delmål och varför inte ta en kort paus just nu och gör ett minimimål.

Published by

anniesw

Hej och välkommen! Jag heter Annie och är psykolog med ett stort intresse för träning och hälsa utifrån en psykologisk vinkel. För mig är det viktigt att göra psykologisk kunskap lättillgänglig och här på hemsidan skriver jag om hur du med hjälp av mentala tekniker kan utveckla ditt mindset för att både må och prestera bättre. När jag inte skriver om träning och hälsa så arbetar jag på Avonova företagshälsovård och möter dagligen chefer och medarbetare på flera Sveriges största företag och myndigheter. Fokus i mitt arbete ligger på stressrelaterade problem, chefshandledning och arbetsmiljö. Fritiden spenderar jag med mina älskade, tränar löpning, yoga, styrketräning och hoppning med min häst. Ja, det blir många helger med full aktivitet ute på tävlingar men jag älskar också en mysig hemmakväll i soffan. Hoppas jag kan inspirera och ge några tips, och om du inte hittar svaren du söker så tveka inte att fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s