Motivation – Går du i fällan att fokusera för mycket på målet?

Motivation är ingen enkel ekvation och det finns flera olika faktorer som avgörande om du kan hålla igång din motivation för att nå ett mål. 

Idag tänkte jag ge tips på hur du kan undvika ett av de absolut vanligaste misstagen – ett misstag som de flesta av oss gör och som direkt tar död på all form av motivation. Många av oss gör rätt och lyckas sätta upp ett mål MEN går sedan i fällan av att bli fixerade vid resultat och måluppfyllelse.  

Vaa, är det inte bra att fokusera på sitt mål?

Självklart är det viktigt att sätta upp konkreta mål och delmål men om vi når ett mål är ibland beroende av faktorer som ligger utanför vår egen kontroll – och om vi då blir FöR fixerade på målet så kommer vi svårt att hålla igång motivationen när resultaten uteblir. Vi tenderar även att lägga fokus på hur LÅNGT det är KVAR till målet och när vi tänker på detta sättet så ser vi bara ”det halvtomma glaset” vilket inte direkt hjälper oss att hålla motivationen på topp.

Låt mig förklara med ett exempel: Om ditt mål är att gå ner 5kg i vikt så kommer resan troligtvis inte vara spikrak eftersom flera olika faktorer påverkar en viktnedgång. Vissa veckor kommer du gå ner i vikt medan ibland kommer vågen stå stilla. Om du då endast fokuserar på resultatet som ibland uteblir så kommer du antagligen rätt snabbt känna dig ledsen, tänka ”skit samma, det är inte lönt” och ”trösta” dig själv med 1,2 eller kanske 10 kakor. Helt plötsligt har du blivit så fixerad på att nå mål att det faktiskt inte längre hjälper dig utan snarare gör att din motivation försvinner och du kommer längre ifrån målet. 

Vad kan du göra för att undvika denna fälla?

Det är mer motiverande att fokusera VAD du GÖR för att nå ditt mål än att fastna i vad som återstår tills ditt mål är nått. Du behöver helt enkelt träna dig på att se och belöna dig själv för de steg du tar varje vecka för att nå målet.

Tips!

•Fokusera mer på din ANSTRÄNGNING och mindre på resultat och måluppfyllelse.

•Belöna dig själv för vad du GÖR som ligger i linje med ditt mål. 

•MÄT hur mycket du gör (som står under din kontroll) varje vecka för att nå ditt mål

Exempel: Istället för att stirra dig blind på vad vågen visar (resultatet) så lägg ditt fokus på vad du GÖR (tex tränar och äter hälsosamt) för att nå ditt mål. Då upplever du kontroll och att du är på rätt spår vilket kommer hålla din motivation levande så du så småningom kan nå ditt mål.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha konkreta mål men om vi blir för fixerade vid resultatet så kan det snarare motverka sitt syfte. Det är ofta mer motiverande att istället fokusera på VAD du GÖR som går i linje med ditt mål – och tro mig, du kommer nå resultat med detta förhållningsätt.

Testa mina tips ovan i två veckor och se om det gör någon skillnad för din motivation och kanske även din självkänsla!

Published by

anniesw

Hej och välkommen! Jag heter Annie och är psykolog med ett stort intresse för träning och hälsa utifrån en psykologisk vinkel. För mig är det viktigt att göra psykologisk kunskap lättillgänglig och här på hemsidan skriver jag om hur du med hjälp av mentala tekniker kan utveckla ditt mindset för att både må och prestera bättre. När jag inte skriver om träning och hälsa så arbetar jag på Avonova företagshälsovård och möter dagligen chefer och medarbetare på flera Sveriges största företag och myndigheter. Fokus i mitt arbete ligger på stressrelaterade problem, chefshandledning och arbetsmiljö. Fritiden spenderar jag med mina älskade, tränar löpning, yoga, styrketräning och hoppning med min häst. Ja, det blir många helger med full aktivitet ute på tävlingar men jag älskar också en mysig hemmakväll i soffan. Hoppas jag kan inspirera och ge några tips, och om du inte hittar svaren du söker så tveka inte att fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s