Motstånd blir till möjlighet

Jag har precis kommit hem från ett Hot yoga pass och tänkte dela med mig av en lärdom från yogan som hjälpt och utvecklat mitt förhållningssätt till olika typer av motstånd.

Idag var det riktigt kämpigt då jag kände mig stel, hade magknip och en lång man ställer sig precis framför mig och skymmer all utsikt mot spegeln – ja, listan kan göras lång på saker som inte stämde. I sådana här lägen dyker ofta många ”jobbiga” tankar upp; ”usch, jag vill inte”, ”jag orkar inte”, ”f-n, jag ser inget”, ”när är det slut” och tidigare har jag låtit dessa mala på oavbrutet vilket också gjort att jag tappat energi och känt mig allmänt missnöjd med både passet och min egen prestation.

Nyligen förklarade dock en yoga instruktör att de yogaposer som vi upplever som svårast att utföra är dem som utmanar kroppens svagare områden och därför dessa poser vi behöver träna mer på för att stärka kroppen som helhet.

För mig blev dessa ord en riktig aha-upplevelse då jag aldrig tidigare sett på motstånd som möjligheten att utvecklas. Detta fick mig att bestämma mig för att hitta ett nytt förhållningsätt till motstånd och jag började träna på att tänka annorlunda; jag uppmärksammade i vilka yogaposer jag upplevde motstånd och fick ”jobbiga” tankar och började istället träna på att tänka ”Det här tycker jag är svårt…så det är bra för mig”.

Mitt nya förhållningsätt tar inte bort att saker kan upplevas svårt och jobbigt MEN det gör att jag kan möta detta motstånd på ett helt nytt sätt där jag ser det som en möjlighet för mig att utvecklas personligt.

Ja, dagens yogapass blev, ur en fysisk synvinkel, kanske inte ett av mina bästa MEN allt motstånd gjorde samtidigt att jag istället fick möjligheten att träna mitt nya förhållningsätt och jag utvecklades garanterat och blev samtidigt mentalt starkare.

När jag gick ifrån yogapasset så kände jag mig därför inte det minsta missnöjd utan snarare tvärtom, stolt över att jag valde att hantera dagens ”dåliga läge” på bästa möjliga sätt.

Vilka tankar dyker upp hos dig när du upplever ”svårigheter” och hur förhåller du dig till detta?

Published by

anniesw

Hej och välkommen! Jag heter Annie och är psykolog med ett stort intresse för träning och hälsa utifrån en psykologisk vinkel. För mig är det viktigt att göra psykologisk kunskap lättillgänglig och här på hemsidan skriver jag om hur du med hjälp av mentala tekniker kan utveckla ditt mindset för att både må och prestera bättre. När jag inte skriver om träning och hälsa så arbetar jag på Avonova företagshälsovård och möter dagligen chefer och medarbetare på flera Sveriges största företag och myndigheter. Fokus i mitt arbete ligger på stressrelaterade problem, chefshandledning och arbetsmiljö. Fritiden spenderar jag med mina älskade, tränar löpning, yoga, styrketräning och hoppning med min häst. Ja, det blir många helger med full aktivitet ute på tävlingar men jag älskar också en mysig hemmakväll i soffan. Hoppas jag kan inspirera och ge några tips, och om du inte hittar svaren du söker så tveka inte att fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s