Motivation är inget du hittar utan något du själv skapar

Vad gör dig motiverad?

Detta tål att funderas på för många har en lite snedvriden förställning om hur motivation fungerar som snarare stjälper än hjälper om vi vill ”komma igång” och nå ett mål.

Det är inte helt ovanligt att vi pratar om motivation som ett känsloläge vilket ”bara” dyker upp och som vi är beroende av för att ”komma igång”. Ungefär såhär kan det låta – ”jag kände mig inte motiverad att börja”. Känner du igen det?

Problemet med detta förhållningssätt är att vi bli beroende av att invänta ett känsloläge för att ”komma igång” – och tro mig, om du sitter i soffan och väntar på motivationen så kan du vänta i evigheter eftersom passivitet inte direkt bidrar till att motivationen ökar.

Vi tänker också ofta lite annorlunda när det gäller motivationens roll kopplat till förändringar som handlar om oss själva medan för de allra flesta skulle det uppstå stora problem om denna regel även gällde andra områden i livet. Tänk själv, de flesta av oss går ju faktiskt till jobbet på måndag morgon trots att vi inte skuttar ur sängen fyllda av motivation inför arbetsveckan.

Det betyder att vi faktiskt kan göra saker trots att vi inte är motiverade och faktum är att vi istället snarare upplever motivation först när vi ”kommit igång”. Vem har inte dragit sig för att gå till gymmet men efteråt känt sig stolt och motiverad.

Så, en huvudregel är att inte agera utifrån ett känslotillstånd utan agera för att trigga ett känslotillstånd!

Tips!

Invänta inte motivationen – utgå inte ifrån att du behöver känna dig motiverad för att ”komma igång”. Dina känslor behöver inte styra dig, dvs. du behöver inte vara beroende av ”rätt” känsloläge.

Gör först och känn efter sen – agera istället utifrån vilken känsla du VILL uppnå. Tänk på hur du vill känna dig istället för hur det känns precis i stunden innan du ska ”komma igång”.

Poängen är att du inte ska bli beroende av att ”känna” dig motiverad utan istället göra saker som ger dig känslan av motivation.

Published by

anniesw

Hej och välkommen! Jag heter Annie och är psykolog med ett stort intresse för träning och hälsa utifrån en psykologisk vinkel. För mig är det viktigt att göra psykologisk kunskap lättillgänglig och här på hemsidan skriver jag om hur du med hjälp av mentala tekniker kan utveckla ditt mindset för att både må och prestera bättre. När jag inte skriver om träning och hälsa så arbetar jag på Avonova företagshälsovård och möter dagligen chefer och medarbetare på flera Sveriges största företag och myndigheter. Fokus i mitt arbete ligger på stressrelaterade problem, chefshandledning och arbetsmiljö. Fritiden spenderar jag med mina älskade, tränar löpning, yoga, styrketräning och hoppning med min häst. Ja, det blir många helger med full aktivitet ute på tävlingar men jag älskar också en mysig hemmakväll i soffan. Hoppas jag kan inspirera och ge några tips, och om du inte hittar svaren du söker så tveka inte att fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s